Wat valt onder afscheidsfotografie?
U kunt denken aan het maken van foto’s tijdens de condoleance en uitvaartplechtigheid, maar ook tijdens de opbaring, uitstrooiing van as of het plaatsen van een grafmonument. Ook een portret(serie) en/of familieportret in de laatste levensfase is mogelijk. Eigenlijk kunnen alle elementen van een afscheid op beeld gezet worden, zoals de laatste verzorging, de eventuele bloemen(kransen), het sluiten en opmaken van de kist. Dit alles behoort immers tot het afscheidsritueel.
Evenals bij een begrafenis is het bij een crematie mogelijk beelden te maken tot op het laatste moment van de plechtigheid. Ook het samenzijn na afloop van de afscheidsplechtigheid met familie, vrienden en kennissen kan op beeld worden gezet als u dat wenst.
Wat zijn de kosten van een fotoreportage tijdens de afscheidsplechtigheid?
Afscheidsfotografie is bij elke uitvaart weer anders. Het gaat om maatwerk. De basis begint met een fotoreportage vastgelegd in een boek met maximaal 24 pagina’s inclusief een luxe USB-stick met daarop alle foto’s. Hiervoor ben ik drie uur aanwezig tijdens de afscheidsplechtigheid. De kosten voor dit basispakket zijn € 495,00 (incl. btw). Deze basis kan op verzoek uitgebreid worden. Hierbij kun je denken aan meer uren of meer pagina’s in het boek. Ook het aantal boeken of het formaat van het boek kan aangepast worden.
Waarom kiest iemand voor een uitvaartfotograaf?
Een fotoreportage geeft het complete verhaal van de dag in tastbare beelden. Zonder dat u zich ervan bewust bent, ben ik aanwezig om alle momenten vast te leggen. Op deze manier kunt u zich focussen op de momenten die voor u belangrijk zijn. Een goede uitvaartfotograaf denkt mee, voelt mee, houdt rekening met nabestaanden en kan goed communiceren.
Daarnaast kan het voorkomen dat een familielid zich in het buitenland bevindt. Met een fotoreportage kan ook nog achteraf een beeld gegeven worden van de plechtigheid. Ook voor kinderen die soms op het moment zelf nog te jong zijn om alles te begrijpen kan het op latere leeftijd een troost zijn om de beelden nog een keer te kunnen bekijken.
Dat fotografeer je toch niet?
Ik heb de opleiding bij Boukje Canaan gevolgd. Van haar heb ik veel geleerd over mijn eigen rouwverwerking en wat rouw met je doet. Door zelf te ervaren hoe rouw voelt kun je je gemakkelijker in de ander verplaatsen. Het door haar geschreven boek “Dat fotografeer je toch niet” heeft mij handvatten gegeven hoe je met het vak afscheidsfotografie het beste kunt omgaan.
Inmiddels heb ik een aantal fotoboeken mogen maken. Ik durf wel te stellen dat de nabestaanden allemaal erg dankbaar zijn dat ze een fotoboek hebben laten maken. Bij het terugzien van de foto’s beleven ze de dag van het afscheid opnieuw, maar op een andere manier. Dit kan helpen om het gemis van een dierbare een plek te geven. Zo kan afscheidsfotografie helpen om rouw te verwerken en een gesprek op gang te brengen.