Bloemen in rouwauto, afscheidsfotografie

Troost bieden door foto’s

Als een dierbare van u overlijdt, heeft u naast het verdriet ook te maken met het organiseren van het afscheid. Zo’n afscheid is een gebeurtenis die vaak nog lang in het geheugen blijft. De belangrijkste herinneringen aan de persoon die overleden is worden uitgesproken en soms ook via beeldmateriaal getoond. Ook het beluisteren van muziek behoort vaak tot de afscheidsplechtigheid. Wat nog niet altijd gebeurt, is het maken van een beeldverhaal van de uitvaart.

Als afscheidsfotograaf kan ik een waardevolle en tastbare herinnering voor later maken in de vorm van een fotoreportage en een bijbehorend herinneringsalbum. Zo heeft u van deze gebeurtenis een blijvend aandenken. Daarnaast kunnen foto’s troostrijk en behulpzaam zijn bij de rouwverwerking.

Fotografie van het afscheid

Rondom het overlijden en de uitvaart van een dierbare zijn er meerdere waardevolle momenten om te fotograferen.

U kunt denken aan het maken van foto’s tijdens de condoleance, de uitvaartplechtigheid en het samenzijn na afloop met familie, vrienden en kennissen. Evenals bij een begrafenis is het bij een crematie mogelijk beelden te maken tot op het laatste moment van de plechtigheid.

Maar er zijn ook andere momenten tijdens het afscheidsritueel, die voor u belangrijk kunnen zijn en die ik daarom voor u kan vastleggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om beelden van de laatste verzorging van de overledene te maken, tijdens de opbaring, van het sluiten en opmaken van de kist en van de bloemen(kransen).

Daarnaast zijn er gelegenheden voor en na de uitvaart die misschien van waarde zijn om te fotograferen. Denkt u aan het maken van een portret(serie) en/of een familieportret in de laatste levensfase van een dierbare. Ook kan ik voor u het ritueel van de uitstrooiing van as of het moment van plaatsen van een grafmonument in beeld brengen.

Bekijkt u hier enige voorbeelden van foto’s

Een lantaarn met een brandende kaars, afscheidsfografie

Een kist met linten en bloemen gezien door het raam van een rouwauto, afscheidsfotografie

Herinneringsalbum van het afscheid

De foto’s van het afscheid bied ik u aanop een USB-stick en in een herinneringsalbum. We spreken af op welke manier en op welke termijn u het fotoalbum en de USB-stick ontvangt. U krijgt de tijd om de foto’s rustig te bekijken. Vervolgens heeft u een beslissende stem in de selectie van foto’s die in het herinneringsalbum komen.

Als u dat wilt kunnen ook andere zaken in het album worden opgenomen, zoals speeches, gedichten, tekeningen en een lijst van de beluisterde muziek. Het herinneringsboek wordt gedrukt op luxe fotopapier en heeft een harde kaft. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een omvangrijker en/of luxer album en/of meerdere exemplaren, alsmede losse afdrukken op diverse formaten. Afdrukken op canvas en ander materiaal behoort eveneens tot de mogelijkheden. Bij alle opties geldt dat u vrijstaat in het maken van de keuzes.

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie? Neemt u dan gerust contact met mij op.